29 dec. 2009
Om korv och tårta.
25 dec. 2009
Jul hos familjen E.
Den karamellen får ni allt ta och suga på ett tag till.
22 okt. 2009
Om glitter och ull.
20 aug. 2009
15 aug. 2009
13 aug. 2009
31 juli 2009
Om en bragd.

14 juli 2009
Om en brosch.


Jag har tröttnat på att virka runda saker nu och tänker härmed gå vidare i min utveckling. Därför har jag idag börjat att virka en [tadaa!] fyrkant! Vi får väl se vad det blir av det...
5 juli 2009
Om virkning.
Hittills har jag åstadkommit två alster. En duk/grytlapp/dockskåpsmatta/vindosäkert militärtält för småfolk som NÄSTAN hann bli färdig innan garnt tog sut... därför får ni bara se ena sidan. Men för att vara första försöket på 15 år så är jag ganska nöjd.

14 apr. 2009
Om kreativa infall.
26 jan. 2009
Om synestesi.
Kom på att jag behövde ju bara kopiera en del av det jag skrev i min projektrapport från bild C;
"Synestesi betyder att ett sinnesintryck skapar ett nytt sinnesintryck i ett annat sinne. Till exempel kan man höra färger och känna lukten av ljud. Det vanligaste är att man ser bokstäver, siffror, veckodagar och månader i olika färger. Färgerna framträder vanligtvis inom personen eller precis framför ansiktet. Det kan även framträda olika former och strukturer.
Simon Baron-Cohen och John E Harison har arbetat fram kriterier för vad som är synestesi. Den skall enligt dem uppkomma före fyra års ålder. Den ska inte vara framkallad med hjälp av föreställningsförmågan eller under drogpåverkan och skiljer sig alltså från hallucinationer, vanföreställningar och andra psykotiska fenomen. Synestesi framträder klart och tydligt, sker automatiskt och kan inte vara inlärd. Det finns många olika teorier och hypoteser om synestesi. Den äldsta teorin är att den är inlärd från barndomen och att den påverkats av olikfärgade bokstäver i alfabetböcker. Ett exempel på senare forskning menar däremot att det i hjärnan finns moduler för olika sinnen och att dessa kodar av varandra så att intryck blir begripliga för andra sinnen.
Uppgifterna om hur många som har synestesi varierar från en på några hundra till en på flera miljoner, beroende på vilken typ av synestesi man talar om. Synestesi är delvis ärftligt och ungefär 70% av alla synesteter är kvinnor. Monica Vester skriver att de flesta inte berättar för andra om sin synestesi eftersom de ofta blir missförstådda. En del personer ser andra människor i olika färger och färgerna kan förändras under tiden personerna växer upp och beroende på hur de mår. Andra kan känna en kroppslig, fysisk känsla, som att de blir omkramade, när de till exempel hör en viss musik. Vidare skriver Vester att synestesi inte är något intellektuellt, men att det ger bränsle till kreativiteten.
Synestesi uppmärksammades vid slutet av 1800-talet och skapade nya rörelser inom konst, musik och litteratur. Wassily Kandinsky ville skapa den synestetiska dimensionen i sina verk och försökte få fram ljud i sina målningar. Han menade att ju fler sinnen som blir involverade, desto större chans är det att publiken blir berörd. Aleksandr Skrjabin (1872-1915) var musiker och ansåg att färgerna var en viktig del av den totala musikupplevelsen. Han använde lampor som hade samma färg som tonerna och som skiftade i och med att musiken förändrades. Han skrev även en artikel där han beskriver sin synestesi. Han trodde att alla som har synestesi upplever ljuden i samma färger som han själv gjorde."